Over ons

Tecair, uw maatwerk specialist voor pneumatiek

TECAIR werd gevestigd in1997 maar het bedrijf op zich bestaat al veel langer. Zo is het allemaal begonnen....

Geschiedenis

 
De geschiedenis van Tecair gaat terug tot 1880 toen de loodgieter Abraham Bijlenga in het centrum van Leeuwarden een machinefabriek oprichtte. Zijn zoon Tjeerd volgde hem op in het bedrijf.Tijdens de mechanisatie in de jaren 20 ging Bijlenga zich toeleggen op de productie van kaasbereidingsapparatuur.

De naam Tebel is afgeleid van het telegramadres van het toenmalige bedrijf: TeBeL Tjeerd Bijlenga Leeuwarden. De Tebel machinefabrieken waren geboren.

In de jaren 60 raakte het bedrijf haar zelfstandigheid kwijt,achtereenvolgens werd Tebel eigendom van de Coöperatieve Condens Fabriek (CCF, nu onderdeel van Friesland Coberco Dairy Food), Alfa Laval en een samenwerkingscombinatie van "Econosto, Faively en de toenmalige directeur via een management buy-out. De directeur kocht binnen korte tijd zijn medeaandeelhouders "Econosto en Faively" uit en ging zelfstandig verder. Aardig is te constateren dat de naam Tebel in de loop der jaren (een eeuw) nooit is verdwenen. Ondertussen ontwikkelde en produceerde Tebel in toenemende mate nationaal en internationaal producten voor de sector 'rollend materieel' , van losse componenten tot en met complete deuraandrijvingen en magneetremmen.
In 1992 besloot Tebel tot aankoop van de Philipsvestiging (TPME) aan de Harlingerstraatweg te Leeuwarden (gebouwen, terreinen en personeel), tevens verhuisde men en werd de naam aangepast tot de "Transferia Technologies Group". Het pneumatiekpakket werd onder de merknaam 'Transferia Pneumatics" verkocht.

Ondertussen behoorden ook Transferia Beclawatt (Australië) en Transferia NoordNed (= Noord Nederlandsche Machinefabriek Winschoten) tot de groep.
In 1996 werden bijna alle activiteiten doorverkocht aan het Zweedse Sab Wabco en ontstond de naam "Sab Wabco Tebel Technologies". Alles werd aan Sab Wabco verkocht met uitzondering van Transferia NoordNed en de productie-faciliteiten van Transferia Pneumatics (machines/voorraden/productie en personeel). Deze laatste activiteit werd ingebracht bij de NoordNed. Sab Wabco kocht vanaf dat moment alle onderdelen in bij NoordNed omdat men zelf geen productiemogelijkheden meer had. Mede door deze situatie ("sterfhuisconstructie") ging "NoordNed" en daarmee de productie pneumatiek in augustus 1997 failliet waarna NoordNed in delen werd verkocht. De productie pneumatiek werd verkocht aan twee medewerkers van het failliete NoordNed: de heren Zaagemans en Markus. Per 1 oktober 1997 startten zij een nieuwe onderneming onder de naam TECAIR b.v.        
 

Waarom Tecair?

 • 1

  Professionaliteit

  Tecair weet als geen ander wat er nodig is om een kwalitatief perfect systeem te maken. Dit blijkt dan ook uit al onze producten en onze professionele werkwijze.

 • 2

  Maatwerk

  Als standaard net niet voldoed, kan Tecair de passende oplossing (op maat) voor u maken. Neem gerust contact op om ons op te proef te stellen!

 • 3

  Jarenlange ervaring

  Wij weten wat wel werkt, maar vooral ook wat niet werkt. Dit komt omdat wij jarenlange ervaring hebben en ons in al die jaren ontwikkeld hebben tot wat we nu zijn: de maatwerk specialist op het gebied van pneumatiek.

Presentatie

Wat anderen zeggen over Tecair

 • Wat een bedrijf; zoveel vakmanschap onder een dak, onvoorstelbaar.

  Johanneke Smeets

 • Wij hebben binnen ons bedrijf heel specifiek materiaal nodig en maatwerk is dus voor ons de enige oplossing om zaken gedaan te krijgen. Tecair kon hier perfect invulling aan geven.

  Reinout van Dijk

 • Geen blabla, maar daden. Klaas en Marco wisten precies wat wij nodig hadden, en leverden dat ook. Top!

  Florus van den Heuvel

 • Voor iedereen die op zoek is naar een specialist op 't gebied van pneumatiek: zoek niet verder, met Tecair kom je er altijd uit.

  Willeke van Veen